Forsterkede nasjonale smitteverntiltak i Bergensregionen

Regjeringen har innført forsterkede nasjonale tiltak som gjelder for Bergen og andre kommuner i bo- og arbeidsregionen fra søndag 7. februar klokken 18.00 til og med 14. februar.

Infection Control Measures in Bergen from February 7th

Bergen, Ulvik og Kvam har en alvorlig smittesituasjon og har dermed noe mer inngripende tiltak enn øvrige kommuner. Smittetrykket i Bergen tilsier i seg selv ikke tiltak, men spredningen av de muterte variantene av koronaviruset er så pass alvorlig at det innføres tiltak. De rammede  kommunene har tiltak etter kapittel 5A i den nasjonale smittevernforskriften. Rammede kommuner kan også ha strengere tiltak enn de nasjonale så følg med på din kommunes nettside for å se gjeldende regler.

Øvrige kommuner har tiltak etter kapittel 5B. Dette gjelder Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Eidfjord, Osterøy, Samnanger, Ullensvang, Vaksdal, Voss og Øygarden. Regjeringen har innført tiltakene etter at kommunene i går stod samlet bak om å be regjeringen innføre regionale tiltak. Tiltakene vil vare i en uke, før det skal gjøres en ny vurdering.

Se regjeringens pressemelding og anbefaling fra Helsedirektoratet i samråd med FHI.

Må redusere mobiliteten

– Vi har en uoversiktlig smittesituasjon og må sette inn strenge tiltak nå for å få oversikt over situasjonen slik at vi unngår en ukontrollert spredning av de muterte virusene. Det er viktig at folk i Bergen og regionen holder seg mest mulig i ro nå for å hindre videre spredning. Vi er veldig glade for den gode oppslutningen om tiltak så langt i pandemien og håper dette vil fortsette til tross for at jeg vet at vi er mange som er lei av restriksjoner nå. Vi minner om at viktige avtaler hos lege og på sykehus bør gjennomføres som planlagt, sier byrådsleder Roger Valhammer.

Det er særlig bekymring for at det kan være smitte av det sørafrikanske muterte viruset knyttet til en byggeplass ved bybanestasjonen på Fantoft. Personer som har vært i kontakt med byggeplassen
bør være oppmerksom på symptomer og oppfordres til å teste seg for sikkerhets skyld.

Byggeplasser: – Test deg ved mistanke om smitte

Personer i risikogrupper

– Vi råder personer i risikogrupper til å trekke seg tilbake i denne perioden. Du kan gå ut en tur og du kan ha normal omgang med dem du bor med, men hold deg oppdatert på gjeldende anbefalinger, hold god avstand innendørs og utendørs, begrens bruk av offentlig transport og unngå samvær med personer med luftveisymptomer, sier helsebyråd Beate Husa.

Her er tiltakene

De nasjonale tiltakene som er innført i Bergen innebærer at:

Barnehager, skoler og høyere utdanning

 • Barnehager og skoler innfører rødt nivå fra mandag i tråd med trafikklysmodellen. Barnehager og skoler som unntaksvis har behov for tid til å forberede dette vil kunne holde stengt mandag. Informasjon gis fra hver enkelt barnehage og skole. Rødt nivå kan også bety redusert åpningstid i barnehagene, og foreldre vil i så fall få beskjed om dette fra sin barnehage.
 • Det skal innføres digital undervisning på videregående skole, og det skal forberedes overgang til rødt nivå så snart smittesituasjonen tilsier det.
 • Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter. Det blir ikke utplassering av studenter i praksis i kommunens tjenester i denne perioden. 

Arrangementer

 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
 • Digitale arrangementer med maksimalt fem personer fysisk til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.

Idretts- og fritidsaktiviteter

 • Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller barn. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.
 • Treningssentrene og svømmehaller stenges.
 • Lekeland, bowlinghaller og bingohaller stenges.

Arbeidsplasser

 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan.

Serverings- og skjenkesteder

 • Serveringssteder må være stengt, men det er tillatt med take away.
 • Det vil bli innført skjenkestopp, men det vil fortsatt være mulig å kjøpe alkohol i butikk eller på vinmonopol. 

Butikker

 • Alle butikker stenges, med unntak av matbutikker, apoteker, bensinsstasjoner og lignende.  Det kan holdes åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer. 

Religiøse samlinger

 • Tros- og livsynsshus stenges, med unntak av bisettelser og begravelse. 

Kulturtilbud

 • Biblioteker, museer, kinoer, teatre, konsertsteder og offentlige innendørs kulturarenaer stenges.

Private besøk og reiser

 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Hjemmeboende kan ha besøk fra hjemmetjenester. 
 • Alle bør unngå unødvendige reiser. Ved reiser til hytten bør man reise bare sammen med medlemmer fra egen husstand, og ikke ta imot besøk. Gjør alle innkjøp i egen kommune før avreise. 

Plikt til å bruke munnbind

Munnbind skal brukes når:

 • det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer. Det gjelder på offentlige steder som butikker, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, serveringssteder når du henter take away, i fellesarealer på kjøpesentre dersom de er åpne fordi det er apotek og matvarebutikker på kjøpesentrene og i tros- og livssynshus i forbindelse med begravelser og bisettelser.
 • ansatte jobber på steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende. 
 • du er passasjerer  eller sjåfør i taxi. 

Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Besøk på sykehjem

Bergen kommune har innført midlertidig stans i besøk på sykehjem. 

Lurer du på noe?

Du finner flere detaljer under Smittevernregler for Bergen

Her ser du regjeringens pressemelding

Dersom du har spørsmål kan du kontakte koronatelefonen på 55 56 77 00.  Telefonen har økt bemanningen og utvidet åpningstid i dag søndag 7. februar til klokken 19.00. Skriv ut

Publisert: 07.02.2021 | Oppdatert: 08.02.2021

Tekst: Endre Hovland

Kilde: Bergen Kommune