Dette er de nye koronatiltakene i Bergen

Kvinne med munnbind
PÅBUD OM MUNNBIND: Det innføres påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted, dersom man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.

Byrådet har offentliggjort tiltakene i en ny lokal forskrift som gjelder fra torsdag 29. oktober.

Det er i dag registrert 77 nye smittede. Dette er de høyeste tallet som har vært på nysmittede i Bergen. Byrådet varslet fredag innføring av en lokal forskrift og har på en pressekonferanse i dag offentliggjort tiltakene som samles i den nye forskriften. 

Byrådsleder Roger Valhammer orienterer pressen
Byrådsleder Roger Valhammer orienterer om de nye lokale smittevernstiltakene. Bilde: Andrew M.S. Buller 

Oppfordrer til karantene

– Tiltakene vi nå innfører vil være mer målrettet enn tidligere i høst. For oss er det viktig å holde samfunnet så vel som barnehager og skoler så åpne som mulig, og vi vil strekke oss langt for å unngå å stenge ned disse, sier byrådsleder Roger Valhammer. 

– Med så høye smittetall som vi har hatt over noe tid, vil det kunne ta noe tid før nærkontakter blir oppringt. Ikke vent på telefonen fra smittesporerne, men gå rett i karantene hvis du får beskjed om at du er nærkontakt! Jeg vil også komme med en tydelig oppfordring til alle som har vært i situasjoner, på fester eller samlinger der anbefalt avstand ikke er overholdt, om å gå i karantene, sier byråd for eldre, helse og frivillighet Beate Husa.

Tiltakene i lokal forskrift

  • Forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer. Antallsbegrensningen gjelder ikke for barn i samme kohort i barnehage eller skole. 
  • Forbud mot mer enn 50 deltakere på offentlige arrangement uten fast sitteplass. Dette gjelder ikke arrangement med faste sitteplasser – der gjelder fortsatt den nasjonale bestemmelsen på 200.
  • Påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre, serveringssteder og restauranter), der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand. Påbudet gjelder ikke for barn under ungdomsskolealder og mennesker med psykisk utviklingshemming. 
  • Krav om legitimering av gjester og føring av gjestelister på alle serveringssteder, også de uten alkoholservering. Gjester som ikke vil legitimere seg skal avvises. 
  • For utesteder med alkoholservering innføres innslippsstopp kl. 24.00. Det innføres også stopp av salg av alkoholholdig drikke i gruppe 3 (brennevin) kl. 24.00.
  • Lydnivå på utesteder og serveringssteder skal ikke overstige et nivå der gjester kan holde en samtale med 1 meters avstand.

Tiltakene i forskriften er utformet basert på lokale vurderinger, varslede innstramminger og anbefalinger fra regjeringen og dialog med Folkehelseinstituttet. Forskriften vil tre i kraft fra natt til torsdag og vare i fire uker. 

Oppfordrer til hjemmekontor

Alle i Bergen kommune som kan ha hjemmekontor, skal ha dette. Andre offentlige og private aktører med arbeidsplasser i Bergen oppfordres om å gjøre det samme.

Besøksrestriksjon på sykehjem

Det er fortsatt besøksrestriksjoner sykehjem i Bergen.

Dropp knask eller knep på Halloween

Gresskar med utskjæringer
Ingen bør ringe på hos fremmede for knask eller knep i Bergen i år. Bilde: Unsplash 

For å begrense smitte, bør ingen ringe på hos fremmede for knask eller knep i Bergen i år. Innbyggerne anbefales å finne andre måter å feire Halloween på. Feiringen må skje i samsvar med regelen om at en kun kan være 10 på private arrangementer, men barnehagebarn og skolebarn kan være sammen med sin kohort. 

LURER DU PÅ HVOR MANGE GJESTER DU KAN HA? 

Se oversikt gjeldende smittevernregler og råd til befolkning

Publisert: 27.10.2020 | Oppdatert: 27.10.2020

Tekst: Endre Hovland

Kilde: Bergen komune