Bergen er ikke i rød sone

Folkehelseinstituttet bekrefter onsdag 26. august at Bergen ikke er definert som rødt område. Tolv personer er meldt smittet av korona siden i går, deriblant to barnehagebarn.

Folkehelseinstituttet slår fast at Bergen kommune ikke regnes som rødt område, ettersom Bergen har et pågående lokalt utbrudd som vi har oversikt over og tatt i betraktning den lave andelen positive tester av totalt antall tester utført de siste 14 dagene.

– Av det totale antallet som har testet seg, er det en svært liten andel som viser seg å være positive. Andelen positive prøver må overstige fem prosent av det totale testtallet i kommunen for at vi skal bli et rødt område. I tillegg skal vi ha over 20 nye smittetilfeller per hundretusen innbyggere siste 14 dager. Det vil så være en samlet vurdering som gjør at FHI vurderer et område som rødt eller ikke, sier smittevernoverlege Karina Koller Løland.

Av de tolv nye tilfellene er det åtte nye smittetilfeller, én er etterregistrert og tre er sannsynligvis tidligere smittet, og derfor antatt ikke lenger smittefarlige.

Smitte i barnehage

Én av de nye smittede er et barnehagebarn som har avlagt positiv covid-19-test. Vi har kontakt med styrer, som har satt tre avdelinger i karantene. Det pågår smitteoppsporing og aktuelle barn og ansatte vil settes opp til testing av smittevernkontoret.

Ett barn i en annen barnehage er også smittet, men ikke bekreftet som nylig smittet. Styrer i barnehagen er kontaktet og avdelingen er anbefalt karantene i påvente av at vi finner ut om det er gammel eller ny smitte i barnehagen.

Fire av de nye smittede er nærkontakter til smittede som er del av studentutbruddet. Én er sannsynlig importsmitte og to er del av et utbrudd på Austevoll. For den éne personen vet vi ennå ikke smitteveien.

Øker testkapasiteten

Bergen kommune kan nå teste 3,3 prosent av innbyggerne i uken. Testtallene er noe lavere enn dette fordi ikke alle kommer til avtalt time på legevakten og en del flypassasjerer ikke velger å teste seg på Flesland. Innen onsdag 2. september utvides åpningstiden på teststasjon på Laksevåg, og kapasiteten vil da være på 4,2 prosent.

– I dag har vi åpnet ny teststasjon på Hurtigruteterminalen i Bergen Havn. Dette er et viktig tilbud for å teste personer som kommer med danskebåten og Hurtigruten. Vi jobber nå også med konkrete lokasjoner for drop-in-tilbud for byens innbyggere, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa.

Med de nye smittetilfellene er det totalt 702 som har blitt smittet av korona i Bergen.

(Dette innlegget er delt fra Bergen Kommune sin pressemelding nr 92/20)